Beneficii tabara
Câștigarea independenţei
În tabăra, copiii sunt scoşi din mediul lor obişnuit.
Departe de familie, au ocazia de a se descoperi în interacţiunea cu alţi copii şi adulţi ce nu fac parte din anturajul lor cunoscut și confortabil. Vor învăţa să aibă grijă de ei înşişi, vor avea ocazia să ia singuri decizii şi să gestioneze diverse aspecte ale rutinei zilnice: spălatul zilnic, alegerea vestimentaţiei potrivite pentru vremea de afară, dar şi activităţile la care doresc să participe. Desigur, ei sunt încurajaţi să fie independenţi, însă sunt şi supravegheaţi, acesta fiind modul ideal de a învaţă să fie responsabili, fără a-şi asuma riscul alegerilor complet greşite. Este mediul potrivit pentru a-şi testa limitele şi a experimenta, în siguranţă, alături de oameni dedicaţi, tineri şi energici. Ghizii, supraveghetorii şi instructorii din tabere sunt văzuţi mai puţin ca autorităţi şi mai mult ca prieteni, ceea ce le dă copiilor încrederea de a se deschide şi a se bucura din plin de toate activităţile.
Copiii învaţă așadar cum să se descurce departe de casă, să preia iniţiativa. Este primul pas în clădirea autonomiei, fiind ei înșiși, asumându-și faptele și deciziile. Totodată, experimentând succesul ca urmare a propriilor acţiuni, își pot dezvolta calităţile de lideri.
Creșterea încrederii în sine
Fiind un altfel de mediu decât cel cu care s-au obișnuit copiii în viețile lor de zi cu zi, taberele oferă acestora ocazia de a socializa, de a-și face prieteni noi și de a participa la diverse concursuri și activități. Toate acestea pot oferi copiilor posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a excela în activitățile pe care le practică, având parte de reușite care le vor spori încrederea în ei înșiși.
Când nu îi mai ai pe mama şi pe tată să te ajute să abordezi pe cineva şi să creezi o conexiune, trebuie să fii tu însuţi, să-ţi asculţi instinctul şi să înveţi să te descurci. Odată ajunşi în tabăra, copiii realizează că toţi sunt în aceeaşi situaţie şi sunt toţi o comunitate. Încrederea în sine se dezvoltă atunci când copiii se simt bine în legătură cu propria lor contribuţie la activitatea de grup, atunci când ideea lor este pusă în practică, când opinia lor este luată în considerare, când trăiesc într-un mediu în care nu decide nimeni pentru ei.
Totodată, ca urmare a câștigării independenţei si a depășirii dorului de casă, crește și stima de sine. Mai mult, în urma încurajărilor celor din jur, copiii pot învăţa să accepte eșecurile și cum să nu renunţe, ci să încerce din nou..
Potrivit unui sondaj, 92% dintre copiii care participă în tabere spun că aceasta i-a ajutat să aibă o părere mai bună despre ei, crescându-le astfel stima de sine.
Abilităţi sociale
Taberele sunt mediul perfect de interacțiune, comunicare și socializare. Plecarea în tabără presupune formarea unei comunități, ai cărei membri trebuie să trăiască în același loc pentru câteva zile, trebuie să învețe să se respecte unii pe ceilalți, să comunice și să lucreze împreună. Taberele susțin ideea de muncă în echipă și de comunicare, fiind astfel un mediu propice socializării, dezvoltării unor noi relații de prietenie, sau închegării celor mai vechi. Totodată, copiii au ocazia să intre într-un anturaj extrem de divers, ceea ce le dă oportunitatea să găsească persoane compatibile sau interesante, extinzându-şi cercul de prieteni.
A-ţi face noi prieteni este întotdeauna o experienţă complexă presărată cu teamă, curiozitate, dar şi entuziasm şi satisfacţie. . Surprinzător, în tabără se pot lega adevărate prietenii, prietenii de o viaţă.
!Crescând încrederea socială a copilului, această experienţă se poate dovedi extrem de valoroasă, mai ales atunci când trebuie să schimbe colectivul (spre exemplu când trece din grădiniţă în clasa I sau din clasa a VIII-a în liceu).
!Alt efect ale acestei expuneri este că îi face mai toleranţi.
Departe de tablete, computere şi pe cât se poate departe şi de telefoane, copiii învaţă că există soluţii la orice problema şi că stă în puterea lor să le găsească (în special dacă discută despre ele), descoperă plăcerea de a sta la poveşti după ora stingerii, de a face planuri pentru a doua zi şi de a împărtăşi păreri şi sentimente despre orice. Așadar, taberele pentru copii reprezintă ocazia de a se deconecta de tehnologie, ducând la o dezvoltare emoţională pozitivă prin contactul cu „lumea reala”. Pe scurt: învaţă cum trebuie să procedeze pentru a comunica eficient.
Activitatea fizică
Astăzi, din ce în ce mai puțini copii fac sport sau înțeleg beneficiile activității fizice. Majoritatea timpului îl petrec stând jos, cu ochii în telefon, calculator, televizor și de multe ori activitatea fizică se rezumă la orele de sport de la școală. În tabere, sportul este una dintre activitățile principale. Copiii își consumă energia jucându-se, practicând diverse sporturi de echipă, sau plimbându-se, toate aceste activități fiind oportunități de mișcare, iar copiii se regăsesc mereu în mijlocul acțiunii. În același timp, mișcarea și sportul făcute au un impact nu numai asupra sănătăţii, dar și asupra spontaneităţii, creativităţii și imaginaţiei.
Conectarea cu natura
Tabăra îi stimulează pe copii să petreacă timp în aer liber și să se bucure de natură.
Copiii de azi petrec mult mai puţin timp în aer liber, provocând un „deficit de natură”. O tabără însă, îi reconectează cu natura, oferindu-le oportunităţi de explorare.
Majoritatea taberelor sunt situate în zone ceva mai depărtate de civilizaţie şi mai apropiate de natură. Copiii care şi-au petrecut majoritatea timpului în oraş vor avea astfel ocazia să descopere natura și să se conecteze la ea, căci nicio poveste sau înregistrare video nu poate înlocui mirosul de pădure, cântecul păsărilor, senzaţia atingerii unui melc sau gustul unei coacăze sălbatice. Multe tabere oferă programe special concepute pentru a integra cât mai multe activităţi în aer liber, deci o ocazia de a vedea, simţi, miroşi, încerca senzaţii noi, ocazia de experimenta minunile pe care ni le oferă natura. Copiii vor învăţa așadar să aprecieze natura cu toate elementele acesteia.
Totodată, s-a demonstrat faptul că activităţile în natură reduc simptomele de ADHD, scad nivelul de stres, îmbunătăţesc dispoziţia, stimulează simţurile și facilitează învăţarea.
Dezvoltarea anumitor abilități
Prin programele lor, taberele pun la dispoziția copiilor activități, cursuri și echipamente care le sunt utile pentru a-și dezvolta abilitățile sportive, spiritul de aventură sau chiar diverse talente, varietatea de activități oferind copiilor posibilitatea de a descoperi ce le place să facă și la ce activități se pricep cel mai bine, competenţe ce le pot avea pe tot parcursul vieţii si pe care le pot perfecţiona în timp. Vorbim așadar despre talente artistice, abilităţi sportive, în aer liber sau aventuriere – reflectate în deschiderea spre a încerca lucruri noi.
Expunere la diversitate, noi interese
Tabăra conectează copiii și îi ajută.
Copiii învaţă că lumea este un loc mare, cu o mulţime de oameni diferiţi. O tabără este compusă de obicei din copii din toate colţurile ţării, consilieri și lideri, care servesc ca modele pozitive și care pot lăsa o impresie foarte bună copiilor, întrucât ei nu sunt văzuţi ca „autorităţi stricte, ci ca „prieteni” care au grijă de ei.
Programul bine structurat şi divers al taberelor permite copiilor să încerce lucruri noi: de la sporturi de tot felul şi ore de limba engleză până la drumeţii, jocuri pe echipe, dansuri şi karaoke. Astfel, copiii pleacă din tabără cu o nouă mare pasiune sau cu o experienţă ce le va deschide noi perspective în viaţă şi, poate, vor înţelege că distracţia adevărată nu este în faţă unui ecran, ci în interacţiunea cu copii de vârstă lor.
Exersarea abilităţilor de lider
Taberele sunt mediul ideal pentru exersarea abilităţilor de lider, deoarece copiii vor trebui să facă alegeri şi să ia decizii, să conducă proiecte şi să coordoneze echipe. Unii copii se vor remarca prin iniţiativă, fiind cei care vor seta pasul şi tonul pentru alţi copii. Ordinea între ei se va crea natural şi ei se vor simţi că o echipa. Programul încărcat de la şcoală şi atracţia produselor tehnologice creează un adevărat deficit de abilităţi sociale în rândul copiilor, iar tabăra este locul ideal pentru a redobândi aceste abilităţi.
Un studiu din 2014 condus de Universitatea din California, Los Angeles, a revelat că după doar o săptămâna de tabăra, departe de orice ecran sau monitor, elevii de clasa a şasea aveau o capacitate sesizabil mai bună de a desluşi indiciile emoţionale non-verbale ale oamenilor din jur – un indicator cheie a inteligenței sociale/emoţionale.
Crearea unor amintiri plăcute
Copiii se întorc de obicei din tabăra după cea mai grozavă săptămâna din viaţă lor. Şi-au făcut noi prieteni (de multe ori pe viaţă, deoarece îi unesc interese comune, nu doar proximitatea), au avut parte de o mulţime de experienţe şi activităţi noi, dar, cel mai important, se simt plini de încredere. Amintirile din timpul taberei vor dăinui peste ani, vor rămâne alături de ei şi în anii maturităţii.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le pot avea taberele pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Îmbinarea învățatului cu joaca transformă taberele în experiențe care ajută copiii să se dezvolte pe plan personal, să își descopere anumite abilități sau talente și să învețe să se adapteze la diverse situații atunci când sunt departe de părinți. Putem spune astfel că taberele sunt un prim pas spre dobândirea independenței.